Articles Worksheets

Articles Worksheets

Here, several Articles Worksheets have been provided for your practice to be perfect in the chapter of the articles.

The usage of Articles in English Grammar has been explained in a detailed manner on the other page of this website. First, you go through that page and then attempt to practise these worksheets. 

Articles Worksheets – 1

 

Fill in the blanks with A or AN

1.He stole_____umbrella of somebody.

2. There is ________woman in the meeting.

3. I have _______pen with me.

4. This lady is _______ humble woman.

5. Sonu Sood is ________hero in real life.

6. _____apple _______ day keeps the doctor away.

7. He waited there for ______hour.

8. Can you show me ______xerox copy.

9. The doctor asked for _______X-Ray film.

10. My brother is working in _______university. 

11. Her uncle is ______M.P.

12. Her aunt is _________ Minister.

13. _____ hunter shot ______eagle.

14. _____Indian and_______American met _______European.

15. My friend is ______S.I. in this police station.

16. This is _________unusual incident.

17. He is ___________union member. 

18. She looks like_______owl.

19. ______ laptop will be idle without _______internet.

20. His story is ____________history.

 

Articles Worksheets – 2

 

Fill in the blanks with the correct Article:

 

1._____Sun rises in____east.

a) the,the, b) an,the  c) a,the  d) No article

 

2. The doctor says it is______hopeless case.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

3. They want to live in_______open air.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

4. Can you get______litre of oil from_____nearest shop?

s) the.the, b) a,the, c) the,the, d) No article

 

5. Set right_____alarm; it is_____hour fast. 

a) the,an, b) an,an, c) a,the, d) No article

 

6, _________Sun sets in ______East.

a) the,the, b) a,a, c) an,the, d) No article

 

7. There is__________umbrella.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

8. I have never seen such_____elephant.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

9. Can you draw______map of India?

a) the b) an  c) a  d) No article

 

10. I didn’t tell him about_______accident?

a) the b) an  c) a  d) No article

 

11. Columbus was_____ great explorer.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

12. See, how beautiful_______sky looks!

a) the b) an  c) a  d) No article

 

13. Would you like to take______ walk with me?

a) the b) an  c) a  d) No article

 

14. What_______excellent party it is!

a) the b) an  c) a  d) No article

 

15. This yoga master was__________old man.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

Key to the worksheet – 2

1.a, 2.c, 3.b, 4.b, 5.a, 6.a, 7.b, 8.b, 9.a, 10.a, 11.c, 12.a, 13.c, 14.b, 15.b

 

Articles Worksheets – 3

 

Fill in the blanks with the correct Article:

 

1.________Nile is a long river.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

2. He has been suffering from fever for _______last two days.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

3. _______Nawab of Hyderabad joined the Alliance.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

4. _______poor are becoming poorer.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

5. We must attend upon_________sick.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

6. ______knowledge of our director is wide.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

7. ______writing of that student is good.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

8. Krishna went to_________rescue of Arjuna

a) the b) an  c) a  d) No article

 

9. This is_______only medicine available here.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

10. He is_________European.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

11. The Ganges is___________great river.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

12. The girl is____________orphan.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

13. He called me from_______distance.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

14. I waited for him for_____hour and half

a) the b) an  c) a  d) No article

 

15 This is_______unfortunate incident.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

16. _______government issued______order

a) the,a, b) a,the, c) the,an, d) No article

 

17. This costs more than ______hundred rupees.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

18. ______Mr. Shyam calls you over the phone.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

19. This is_______University.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

20. They went to__________Church to see its architecture.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

Key to the worksheet – 3

1.a, 2.a, 3.a, 4.a, 5.a, 6,a, 7.a, 8.a, 9.a, 10.c, 11. c, 12.b, 13. c, 14.b, 15.b, 16.c, 17. c, 18.c, 19.c, 20.a

 

Articles Worksheets – 4

 

Fill in the blanks with the correct Article:

 

1.English is_____easy language.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

2. _________French defeated the Germans.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

3. ______Ganges is________longest river in India.

a) the,the  b) an,the  c) a,the  d) No article

 

4. Rama has come without_______umbrella.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

5. Bangalore is______very dear place to live in.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

6. She is______untidy girl.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

7. The children found _____ egg in the nest.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

8. I bought_____horse,_____ox and _____buffalo.

a) the,the,the b) a,an,a,  c) an,an,the, d) No article

 

9. If you see him, give him______message.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

10. English is______language of______people of England.

a) the,the, b) a,a, c) an,the, d) No article

 

11. The girl is as stupid as______owl.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

12. Don’t make________fool of yourself.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

13. ______iron is______useful metal.

a) a,the, b) an,a, c) x,a, d) No article

 

14. ____rose is_____beautiful flower.

a) an,the, b) the,a,  c) an.a, d) No article

 

15. My friend is______poor man.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

16. Raju is_____honest person.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

17. Rani is____young girl.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

18. You can now see____blue sky.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

19. Tirupati is_____holy place.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

20. Aladdin had_____wonderful lamp.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

21.The world is________happy place.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

22. He spent____hour with us.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

23. ______school will reopen after Sankranthi holidays.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

24. _______Sun shines brightly.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

25. I completed this work_______year ago.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

26. I found______European waiting for you.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

27. The guide knows_____way.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

28. He was sent to______island.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

29. ________horse is______noble animal.

a) a, the, b) the,a, c) a,an, d) No article

 

30. Kibbu got______best present.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

Key to the worksheet – 4

1.b, 2.a, 3.a, 4.b, 5.c, 6.b,7.b, 8.b, 9.a, 10.a, 11.b, 12.c, 13.c, 14.b, 15.c, 16.b, 17.c, 18.a, 19.c, 20.c, 21.c, 22.b, 23.a, 24.a, 25.c, 26.c, 27.a, 28.b, 29.b, 30.a

 

Articles Worksheets – 5

 

Fill in the blanks with the correct Article:

 

1.______Moon rises early today.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

2. A true sportsman would give______rival fair play.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

3. ______Umbrella is of no use against_____thunderstorm.

a) an,a b) a,a, c) an,the, d) No article

 

4. Have you seen him since he was_____child?

a) the b) an  c) a  d) No article

 

5. They started their work late in______afternoon.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

6. My favourite flower is______rose.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

7. We sell here _______only best quality products.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

8. I saw _____old lady on the road.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

9 We are planning _____one-day tour.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

10. He is ________ Gandhi in his thoughts.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

11. This is______most difficult problem for me.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

12. ________Ganges is_____holy river.

a) a,the, b) the,a, c) the,the, d) No article

 

13. _____lion is___king of beasts.

a) the,the, b) a,a, c) an,a, d) No article

 

14. Honest men speak____truth.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

15. Last night he stayed in ______hotel.

a) the b) an  c) a  d) No article

 

Key to the worksheet – 5

1.a, 2.a, 3.c,4.c, 5.a, 6.a, 7.a, 8.b, 9.c, 10.c, 11.a, 12.b, 13.a, 14.a, 15.b

 

Articles Worksheets – 6

 

Fill in the blanks with the correct Article:

 

______language club of _____school is conducting______elocution,_____essay writing and _____quiz competition for _______10th class students. _____club is planning to conduct them on ______world literacy day. _____other events are to be organised by ________cultural club with ______ help of _____head boy and ___head girl. _______principal of ______same school is going to be _______chief guest of ______programme.

 

Recommended Readings:

 

Articles in English Grammar

What is an Adjective